lunes, 18 de abril de 2011

Travessa per Montserrat (17-ABR-2011)

Per fi m'he pogut treure una espineta que tenia clavada des que em vaig aficionar al muntanyisme, fa gairebé cinc anys. Pot semblar increïble, però encara no havia fet cap excursió per Montserrat, el massís més famós de Catalunya. Però per fi arribà el dia.

Coincidint amb el cicle “Estimar Catalunya”, l'excursió d'avui tenia com a tema la Guerra del Francès (Guerra de la Independencia Española, en castellà), aquell conflicte que tingué lloc entre el 1808 i 1814 i que enfrontà els exèrcits d'en Napoleó, que havien ocupat la Península Ibèrica, amb tot el poble espanyol. I dic poble perquè la guerrilla en fou un dels punts clau, davant un exèrcit espanyol mal preparat i clarament inferior a la “Grande Armée”.


No m'estendré en detalls històrics però si voleu, podeu escoltar una bona part de la xerrada que el nostre vocal Lluís Rotllan va fer al mateix cim del Montgrós. Val la pena.

De l'excursió en sí, una travessa des de Can Maçana fins a Collbató, doncs dir que va ser una de les millors que he fet els darrers mesos, tant pel magnífic dia que va fer, amb un temps de primavera gairebé perfecte, com pel paisatge i la bona predisposició dels assistents a riure i passar-s'ho bé. Això sí, va ser una travessa dura, no massa llarga en quilometratge però sí un veritable trenca-cames pels forts i constants desnivells i sifons que s'havien de superar, especialment en el tram entre la Portella i el coll del Camell. Aquest camí deu ser especialment difícil amb el terra mullat, i em pregunto com s'ho van fer els vocals (chapeau!) quan la van preparar, un dia on havia plogut el dia anterior...

A més, calia superar un parell de canals amb l'ajut de les mans que, malgrat tenir poca dificultat tècnica, calia parar compte per evitar relliscades i/o caigudes de pedres. Tot plegat va fer que aquest tram fos realment entretingut. El punt culminant va ser el cim de Montgrós, amb unes vistes senzillament formidables.

La darrera part, des del coll del Camell (on vam dinar si no m'equivoco) fins a Collbató, passant per l'Ermita de Sant Joan, va ser més relaxada i per alguns, més feixuca degut al cansament, que va fer dureta la baixada. El camí era més planer tot i que en alguns llocs els còdols el feien relliscós. Com a nota curiosa, un ramat de cabres salvatges a prop del Cavall Bernat que pasturaven tranquil·lament, sense immutar-se amb la presència humana.


En fi, un dia ben maco i una excursió molt ben aprofitada, d'aquelles que es recorden.


Dades tècniques:


Distància: 17,4 km

Desnivells: +1069 m, -1374 m (baromètric); +904 m, -1192 m (CompeGPS)

Durada: 6 h (9 h 45 m amb aturades)

Track disponible aquí

3 comentarios:

Anónimo dijo...

Me n'alegro que hagis descobert Montserrat amb nosaltres.

A mi també va agradar-me el clima distès que entre tots vam formar, en especial els petits jocs que entre els companys us anàveu fent i que provocaren els vostre riures i petites picabarralles de broma, és clar.

podi-.

Quim Sánchez dijo...
Este comentario ha sido eliminado por el autor.
Quim Sánchez dijo...

Visca la distensió i el bon rotllo.