martes, 7 de diciembre de 2010

Estanys de Llauset, Anglos i Botornàs (12-OCT-2010)

Del poble d'Aneto, situat a la comarca de la Ribagorça aragonesa, surt una pista forestal asfaltada en no massa bon estat que mena cap a la presa i estany de Llauset. Aquesta presa és un dels dos punts de partida per pujar als pics de Ballibierna i Culebras, excursió circular impressionant i inoblidable (van ser els meus primers tres mils) però només recomanable a qui no tingui por a les alçades, ja que aquests dos tres mils veïns del proper pic d'Aneto estan separats per un pas molt i molt vertiginós no apte per a cardíacs.

Però aquest punt de sortida dóna l'opció de fer una travessa circular molt més plàcida i senzilla, i tot i no arribar a l'alçada d'espectacularitat de l'anterior, no per això l'hem de menysprear. De fet, en el decurs d'aquesta travessa que es pot fer en un matí, es té l'oportunitat de veure fins a una desena de llacs de les més variades formes.

Partint de la presa de Llauset, es puja fàcilment cap a la collada d'Anglos i en poc més d'una hora s'arriba als estanys d'Anglos amb un petit refugi lliure. Són un grup de tres estanys de bon tamany (i d'altres més petits) situats en una petita plana on s'enllaça amb el GR 11.

Des d'aquí es puja primer cap els bonics estanyets de Cap d'Anglos sortejant algunes pedreres poc importants, i sense dificultats s'arriba al collet dels Estanys, des d'on es te una bonica vista dels estanys abans esmentats, més enclotats que els molt oberts estanys d'Anglos.

Aquest coll és el punt més alt de la travessa, a més de 2500 metres. Res més arribar es divisa un altra bonic estany, el de Cap de Llauset, solitari, on ens vam aturar a dinar. Des d'aquí es baixa, passant primer per unes boniques cascades i enllaçant amb la ruta d'ascensió al Ballibierna, cap a l'estany de Botornàs i el refugi lliure homònim, sense equipament. Aquest estany és particularment maco, on de ben segur vindrà de gust aturar-s'hi una bona estona.

I des d'aquí s'arriba en poc temps al repressat estany de Llauset on, després de creuar un torrent (hi havia un pont en ruïnes) i de vorejar-lo durant una bona estona, s'arriba al punt de partida.

En resum, una excursió matinal senzilla però amb quasi tots els ingredients de l'alta muntanya.

Distància recorreguda: 8,9 km

Desnivells: ± 710 m.

Temps de camí: 3 h 8 m (5 h 23 m comptant aturades).

(aquestes dades són certes sempre que el túnel de Llauset sigui obert al trànsit rodat. En cas contrari, cal sumar mitja hora més).


De fet, aquesta excursió es va fer com a “pla C” pel darrer dia de la sortida pel pont del Pilar a la vall de Toran, però el fet és que el temps no va ajudar gens durant tot el pont, ja que una inoportuna depressió s'instal·là a sobre nostre dissabte i no se n'anà fins dimarts. Durant aquest pont només es va poder fer una excursió pel bosc de Carlac (excursió fàcil de menys de tres hores molt recomanable pel magnífic bosc que es travessa) i assistir a la brama del cérvol però amb un pla alternatiu, menys ambiciós que l'original. Ah!, i una mica de turisme rural i de compres a Vielha el diumenge, un dia ben passat per aigua.

I és que aquesta tardor no ha estat gens afortunada amb les grans excursions. També es va haver de cancel·lar una bonica travessa per Benasc, per la cara nord del massís de la Maladeta.


(fotos cortesia de la Maria José i d'un servidor)

2 comentarios:

Anónimo dijo...

...i de fet, aquesta excursió formava part del "plan A" de la travessada circular que pretenia anar de la vall d'Aran a la de Benàs i tornar.
Havíem plantejat de fer-la el primer dia dels 3 que constaria el cap de setmana però el temps va fer que haguessin de suspendre totes les activitats previstes al "plan A", suspensió que vàrem fer en diferents fases i vam acaber fent una "plan B1" i un "plan B2").
podi C3-.

Los sueños vuelan dijo...

Va ser un dia ben maco, malgrat l'emprenyament d'algú... ;P